Blog

Yoga retreat na Gran Canarii s Nikolou Odvárkovou

Publikováno 16.8.2023

Ostrov Gran Canaria najdete v naší nabídce letos poprvé. Když jsme se na něj v říjnu 2022 s kolegyní Evou vydaly na pracovní cestu obhléhnout ubytování, bylo mi jasné, že se brzy vrátím. Do hotelu Corallium by Lopesan jsem se zamilovala a hned co jsme přijely domů jsem začala chystat náš retreat.

O pár měsíců později se dala dohromady nádherná skupinka o 18 účastnících a než jsme se nadáli, už jsme se vítali na letišti. Hned od začátku jsme měli jasné motto – jaké si to uděláme, takové to budeme mít, a proto jsme celý pobyt proložili veselou náladou a obrovskou vděčností.

V neděli po příletu na ostrov si nás hned vyzvedla naše nejmilejší delegátka Lucka Viková, která má všechny Kanárské ostrovy v malíčku – žije tu už mnoho let i se svou rodinou a kromě delegátky je především úžasná průvodkyně, o čemž jsme se o pár dní později přesvědčili.

První noc nás přivítal nádherný úplněk, procházeli jsme si po pláži a pochutnávali si na úžasném jídle. To nás provázelo celým týdnem. Každý den vše super čerstvé, z místních surovin, vždy mnoho variant na výběr, vč. mořských plodů a ryb.

Hned ráno jsme pak zahájili naší jógovou praxi. 20 minutová meditace jen se šuměním oceánu z povzdálí a pomalu se probouzející slunko. Následovala 60 minutová ásanová praxe – ranní lekce byly vždy o rozproudění energie, protažení celého těla a také o jeho posílení.

Naopak večerní lekce byly jemnější, pomalejší – jemná hatha flow nebo yin yoga s dlouhými výdržemi.

V průběhu dne si pak každý našel svůj program. Někdo objevoval okolí, někdo odpočíval na pláži nebo u bazénu s drinkem v ruce.

Někteří hned v neděli vyrazili na výlet do hlavního města Las Palmas, kde zahájili prohlídku historické části včetně Kolumbova muzea, procházeli se historickou nákupní čtvrtí a následně přejeli do centra s parkem Doramas. Prohlédli si historický hotel Santa Catalina s kouzelným areálem kanárských budov Pueblo Canario, kde se každou neděli v poledne pořádá folklorní představení tanců a zpěvů v kanárských krojích. Děvčátka si tedy mimo jiné i zatančili a zazpívali s místními. 🙂 Poté přejezd do přístavu Santa Catalina, procházka po promenádě u městské pláže Las Canteras, návštěva nejmodernějších akvárií na světě Poema del Mar. Podle časových možností pokračování k vyhlídce a k největšímu kráteru ostrova Caldera de Bandama.

První tři dny nás však provázelo spíše oblačné počasí, protože se okolo Kanárských ostrovů proháněla neobvyklá bouře. Nám to nakonec ale zase tak moc nevadilo, dohnali jsme spánkový deficit, přečetli pár knížek, rozkoukali se po okolí a více se seznámili mezi sebou.

V úterý už nás pak čekal výlet s naší milou Lucií. Velký okruh ostrovem jsme začali výjezdem na vyhlídku Mirador Astronomico, kde je výhled nejen na okolní hory, ale také dolů na pobřeží a na písečné duny Dunas de Maspalomas.

Poté se už přesouváme více do vnitrozemí a městečka San Bartolomé de Tirajana, kde stihneme rychlé kafíčko, návštěvu kostela a procházku po centru.

Známá skála Roque Nublo bohužel vidět nebyla – přesvědčili jsme se, jak rychle se tu počasí mění a chvilku jsme si v těchto výšinách připadali jako v Krkonoších, dokonce jsme využili i nejteplejší vrstvy oblečení. Řidič společně s Luckou ale báječně zareagovali a abychom o výhledy nepřišli, vyvezli nás na místo toho na nejvyšší místo Gran Canarie. Byl to trochu závod s mraky a větrem, vzniklo opět několik velmi vtipných fotek na památku a neuvěřitelně jsme se nasmáli.

Pokračovali jsme do centra ostrova do města Cruz de Tejeda, srdce královských cest s nádhernými výhledy. Zde jsme nafotili několik velmi vtipných fotek, protože velmi foukalo. Zůstali jsme na oběd v místní restauraci, kde se specializují na místní kuchyni. Serpentinovou silnicí jsme se dostali do jednoho z nejkrásnějších měst ostrova TEROR, kultovního místa s bazilikou a balkónovými domy. Tady jsme všichni moc rádi pobyli, městečko je opravdu nádherné a dá se zde nakoupit spoustu suvenýrů nebo pít skvělá káva. Na závěr dne pokračujeme do města pramenité vody FIRGAS, která kaskádovitě protéká městem a je doprávázena nádherným souborem sevilských dlaždic.

Vyrazili jsme také na procházku podél pobřeží až k písečným dunám Dunas de Maspalomas. Gran Canaria je sopečného původu a tedy většina písku zde je tmavá. Ten světlý je nafoukán ze Sahary, podobně jako celé duny. Je to neuvěřitelný pohled na tak velkou rozlehlou rezervaci, která se navíc pofukováním větru neustále mění. Vyřádili jsme se v písku a opět jsme putovali zpět k hotelu se zastávkou na skleničku místního šumivého vína Cava a skvělou kávu.

Poté už dny příjemně plynuly, vysvitlo slunce a my se vyhřívali na plážích v okolí a každý den jsme vítali a loučili se se sluncem jógou.

Některé jógové praxe jsme přesunuli k oceánu – ranní meditace, která začínala za tmy a končila paprsky slunce byla opravdu magická. Některé dny, kdy už byla cítit únava jsme ráno zařadili jemnější praxi ve stoje v písku a pak se rovnou vykoupali.

Stále vstřebávám tento překrásný týden. Letěla jsem bez očekávání a naprosto to předčilo mé představy.

Sešla se stejně naladěná parta, smíchem jsme si prodloužili život tak o sto let, společně poznali ostrov, pláže, místní jídlo, obyvatele a možná i o trochu více sami sebe.

Strávili jsme téměr 14 hodin na našich podložkách, ráno meditovali a za zavřenými víčky nám vycházelo slunce, poté jsme naše těla probudili ásanovou praxí.

Přes den odpočinek u oceánu, kde jsme se vyřádili ve vlnách, nabrali energii ze slunce a ze skvělého čerstvého jídla a večer jsme se sešli při jemné józe nebo yin józe, zklidnili mysl dechovými technikami.

Po večerech jsme popíjeli místní šumivé víno a povídali si o životě.

Zažili jsme sílu místních živlů, rozdíly v nadmořských výškách i to, jak se změny klimatu projevují také na tomto malém ostrůvku, když nás několikrát překvapil déšť.

Děkuji každému jednomu z vás a také mé báječné kolegyni, delegátce, průvodkyni a superženě Lucie Vikova, bez které by Kanáry nebyly a která mne po dlouhé době rozesmála tak, že se mi po tvářích koulely slzy.

Ještě loni na jaře by mě nenapadlo, že bych mohla mít kolem sebe tak báječnou komunitu.

S největší vděčností a pokorou se těším na to, co nás společně dál čeká.

V červnu letíme na další retreat – tentokrát na Sicílii!