Blog

Jóga pobyt na Srí Lance – listopad s Vendulou Černou

Publikováno 29.11.2018

Náš další pobyt na Srí Lance spojený s jógou byl naplánovaný na listopad letošního roku – ideální čas na to si ještě o chvilku prodloužit povedené léto v České republice.

Celá 24členná skupinka jsme se sešli na letišti v Praze, odkud jsme společně letěli s Emirates do Dubaje a pak přímo do Colomba, kde si nás vyzvedl transfer, který nás přepravil až do vily. Vše proběhlo hladce, bez zpoždění a okolo poledne jsme již vybalovali kufry.

Po dlouhé cestě nás na vile čekalo překvapení – welcome drink v podobě velkého čerstvého kokosu. Takže na zdraví! Považujme náš jógový pobyt za zahájený.

Odpoledne bylo volné, aby se všichni účastníci měli čas porozhlédnout a zvyknout si na vysokou vlhkost a teplo, které nás již na letišti příjemně přivítalo.

Někteří z nás se šli projít po okolí vily, jako já. Od března se tu moc nezměnilo – poznávám pár pejsků, kteří tu leželi, když jsem tu byla naposledy, tuktukáři zaujímají svá strategická místa a zdraví mě svým klasickým pozdravem „Hello madam, tuk tuk?“ a tak se jen pousměji, poděkuji a jdu až na konec ulice Yaddehimulla, kde se nachází můj oblíbený trh s ovocem.

Nemůžu se dočkat, až si na kousky nakrájím papáju a okořením ji čerstvou maracujou, která je tu bezkonkurenční.

S plnou taškou ovoce v přepočtu za necelou stokorunu se spokojeně vracím a beru to přes pláž Unawatuna, abych se podívala, co je tu nového a prošla se po písku, po kterém jsem už několik měsíců toužila. Je tu klid. Přestože je krásné počasí, oceán je klidný, není pláž přeplněná. Proto jí mám tak ráda. S drinkem v ruce tu na lehátkách odpočívá několik turistů a starší srílančan na mě volá, ať se zastavím na vychlazený kokos – ano, to je druhá věc po oceánu, která mi moc chyběla. Kokosové vody tu vypiji víc, než té minerální (což dělá dobře nejen mému zdraví, ale také svědomí, že ušetřím přírodu od nekonečných plastů :)).

Vystoupám po schodech až do vily a předávám krásně zralé avokádo mému kamarádovi Dilanovi, aby mi z něj udělal nejlepší avokádové smoothie. Mňam.

To už se skupinka pomalu schází a čeká nás společná večerní jemná jóga, abychom naše těla protáhli po dlouhé cestě a několikahodinovém sezení v letadle a autě.

Po józe se všichni společně usadíme na terasu, posloucháme šumění oceánu a pochutnáváme si na večeři, kterou nám kluci ve vile připravili. Každý zvolil něco jiného, ale většina jsme hned první den vybírali z tradičních pokrmů – kari na sto způsobů.

V podobném duchu a při poklidné atmosféře probíhal vlastně celý náš pobyt. Každé ráno jsme se v 7 hodin sešli na terase vily a při vycházejícím slunci a s výhledem na moře jsme několikrát pozdravili slunce a rozproudili energii na celý den.

Lektorka Vendulka Černá se věnuje power józe, která v kombinaci horkého podnebí byla spíše power hot jóga :), lekce byly živé, příjemně rozložené, a kromě klasické power jógy jsme si všichni vyzkoušeli také několik lekcí wheel yogy (jóga s pomůckou – jógovým kolečkem).

Mezi účastníky byli jak úplní začátečníci, tak i několik dětí a myslím, že pro všechny z nás byly lekce zábavné, občas náročnější (především uprostřed pobytu, kdy přichází únava), ale všichni z nás se našli v příjemném pocitu při závěrečné relaxaci v šavásáně a těšení se na snídani.

Srí Lanka je úžasně barevná a rozmanitá země. Možností výletů je nespočet, a proto i naše skupinka si zvolila několik z nich, abychom kromě relaxace a jógování poznali také okolí a kulturu.

Nejoblíbenějším výletem jsou sloni. V tomto případě jsme se rozdělili na 2 skupinky – jedna část jela do národního parku Udalawale. K němu náleží malý sirotčinec pro slůňata, kde se malá slůňata při ztrátě matky dokrmují a je to velmi roztomilá podívaná. 🙂

Kromě slůňat jsme potkali také krásného varana, který s námi celou podívanou sledoval.

Ze sirotčince jsme kousíček popojeli, zastavili se na kávu v jednom z resortů u parku, kde už na nás čekaly dva jeepy a safari mohlo začít!

Návštěva národního parku předčila očekávání nás všech. Hned 5 minut po vjezdu za brány parku jsme potkali nádhernou skupinku slonic i s maličkým několikadenním slůnětem.

Řidič jeepu neustále komunikoval s jeho kolegy a snažil se nás zavést vždy tam, kde se vyskytovalo nejvíce slonů. Viděli jsme již určitě okolo 30, jedna slonice byla dokonce tak blízko, že bychom na ní při natažení ruky dosáhli.

Krásný zážitek pro nás dospělé i pro děti. Kromě slonů jsme zahlédli také buvola, šakala, orly a krokodýla!

Druhá skupinka se vydala směrem k chrámu Kande Viharaya Aluthgama, kde se také dva sloni nacházejí. V tomto případě je možné se na slonovi projet a vyfotit se s ním, což je pro některé návštěvníky vedle návštěvy chrámu velký zážitek.

Protože výlety po Srí Lance jsou náročné na časy přejezdů z místa na místo, další výlet jsme si naplánovali tak, abychom viděli co nejvíce zajímavostí v okolí naší vily a oblasti Unawatuna.

Ráno po snídani jsme měli mikrobus přistavený k vile a mohlo se vyrazit, program byl totiž opravdu pestrý!

První zastávkou byl magický chrám Yatagala Temple. Jedná se o chrám vytesaný do skály, který je podle informací starý přes 2300 let a nachází se v něm posvátný strom starý přes 1500 let. Je nepřetržitě obýván mnichy. Při prohlídce interiérů chrámu můžete obdivovat staré malby nebo velkou sochu Buddhy, při procházce mezi skalami můžete zase v tichosti meditovat a rozjímat. Nádherné a silné místo.

Z chrámu jsme se vydali navštívit želví líheň, kde jsme si poslechli, jak se srílančané snaží ochránit mořské želvy a jakým způsobem místní líheň funguje. Vidět jsou zde jak malinké želvičky, tak i ty dospělé – všechny však mají bohužel nějaké postižení – proto nemohly být při líhnu vypuštěny zpět do oceánu, případně je záchranáři našli zraněné a nyní se o ně starají.

Od želví líhně jsme jeli navštívit ajurvédskou zahradu u jezera Koggala. Po prohlídce zahrady a testování produktů jsme si je mohli zakoupit v místním obchodu a pokračovali jsme na druhou stranu jezera, kde pro nás byly připravené lodičky a my se asi hodinu projížděli po krásném jezeře s malými ostrůvky. Potkali jsme několik varanů, a nakonec zakotvili na skořicovém ostrůvku, kde jsme si mohli prohlédnout, jak se skořice tradičně suší a zpracovává. Ochutnali jsme skořicový čaj a samozřejmě jsme si ji nakoupili domů.

Nakonec nás čekal ještě kousek cesty k čajovým plantážím nedaleko Unawatuny. Zde nás přivítal milý průvodce znalý češtiny, a tak nás v průběhu výkladu nejen vzdělával, ale také bavil. 🙂 Prošli jsme plantáž, ochutnali místní vzácný čaj Saphire Oolong a přesunuli se do krásné továrny, která již funguje mnoho let, a přesto je krásně udržovaná a funkční. Samozřejmě jsme opět neodjížděli s prázdnou a nějaké čaje si nakoupili domů.

Po cestě zpět do vily jsme pak ještě přibrzdili u pro Srí Lanku typických rybářů na kůlech, kteří jsou velmi fotogeničtí. A už jsme se těšili zpět na jógu a večeři. 🙂

Ostatní dny našeho jógového pobytu jsme trávili na okolních plážích Unawatuna, Jungle Beach, Dalawella Beach, někteří zavítali i na vzdálenější Mirissu – protože její návštěva rozhodně stojí za to!

Nejvíc dobrodružná trojice se pak v posledních dnech pobytu vydala zdolat posvátnou horu Adams Peak a cestou se projeli typickým vlakem přes plantáže Nuwara Eliya. Výstup na Adams Peak je vždy intenzivní zážitek – a to jak fyzicky, vzhledem k nutnosti zdolat na vrchol 5500 schodů (a pak je také sejít zpět dolů :)), tak psychicky, protože krása, která se návštěvníkům otevře po východu slunce je nezaměnitelná.

A co by to bylo za jógový pobyt u moře bez lekce jógy na pláži! Za jógou při západu slunce jsme se vydali na malinkou pláž Jungle Beach, kde se k nám dokonce připojilo několik místních pejsků.

Pro někoho byl pobyt spíše dovolená s jógou, někdo pojal yoga retreat jako intenzivní praxi, pobytu se s námi zúčastnili začátečníci i pokročilí, zcestovalí i méně znalí, dospěláci i děti a všichni jsme odlétali zpět plný krásných dojmů a vzpomínek.

Děkuji moc všem, kteří se k nám na tento nezapomenutelný pobyt přidali.

Vendulce za krásné lekce jógy i všem účastníkům za krásnou energii a spoustu úsměvů.

N.

Další jógové pobyty na Srí Lance plánujeme již na březen s Danou Beierovou a dále na listopad s Pavlou Rožumberskou nebo Janou Najbrtovou!

Těšíme se na Vás.

www.VillasResorts.cz